לחזור אל הנשיות – אישה לא נבחנת בשאלה כמה היא דומה לגבר

במסגרת הסדרה 'על רגל אחת וארבעה גלגלים' שוחח הרב יגאל לוינשטיין עם אוריאל שאולזון על ענייני השעה. השיחה התפרסמה באתר ערוץ 7

הרב לוינשטיין הסביר את הביקורת שיש ליהדות על מהלך טשטוש הזהויות וקרא "לחזור אל הנשיות. אישה, ערכה לא יבחן בכמה היא תהיה דומה לגבר במצליחנות, בכל מה שמוגדר מצליח בגדרי העולם הזה. ביהדות לא זאת, לא אצל איש ולא אצל אישה, מוגדרים כהצלחה".

תחילה הסביר מדוע קיימת התחושה שהיום בעולם הדתי מרבים לדבר ביחס לנשים מה "לא" ולא מה "כן".

לדבריו, "קיימת תנועה רוחנית כללית שרוצה להגדיר את האישה ואת ערכה ומעלתה כפי מה שהיא תהיה יותר דומה לגבר. לכן, כשמתחילה תנועה כזאת, אז בדרך כלל מופיעה ביקורת כנגד התנועה הזאת, של טשטוש הזהויות של המושג מגדר, שזה הפרדה בין הגוף והנפש לאמור שכל ההבדל בין נשים לגברים זה הגוף, המבנה הפיזיולוגי, אבל המבנה המנטלי, נפשי, רגשי, נטיות – אין הבדל, זה הכל הסללה חברתית".

"אז קודם כל", אמר, "כנגד רוחות פרצים כאלה אז אתה מעמיד עמדה ביקורתית שאתה לא מסכים איתה. זה תמיד בתחילת הדרך. עם כל זה, ההמשך צריך להיות אז מה כן? לחזור אל הנשיות. אישה, ערכה לא יבחן בכמה היא תהיה דומה לגבר במצליחנות, בכל מה שמוגדר מצליח בגדרי העולם הזה. ביהדות לא זאת, לא אצל איש ולא אצל אישה, מוגדרים כהצלחה".

"אצלינו הצלחה בחיים זה כמה אדם נאמן לבוראו, לגילוי צלם אלקים שבו, ואחרי זה את המידות הטובות – איך הן באות לידי ביטוי בכלים השונים. בכלי העולם הזה", ציין. "לב טוב יכול להיות התנדבות עם ילדים חולי סרטן אבל גם יכול להיות עבודה כרופאה מצטיינת. זאת אומרת, היהדות מעריכה את הרצון להיטיב".

"יש היום כלי ביטוי חדשים נוספים שהאישה שותפה להם וזה מצוין", אמר. "אין שום סיבה שאישה, היא מוכשרת לא פחות מאיש בכל תחומי החיים, תלך על פי נטיותיה ותביא את ליבה הטוב, את העדינות ואת האישיות המיוחדת שלה, הנשית שבה, בכלים החדשים והמודרנים שיש. זה בסדר. אבל זו לא תחרות בין גברים. הכלים הם כלים. גם גבר נדרש להיות אדם עם לב טוב ולעשות את זה בכלים הקיימים".

"כלי הביטוי הם לפי הכשרונות", הוסיף. "שתעשה לפי הכישרון שלה. אחת רוצה להיות רופאה אחת רוצה להביא את זה לידי ביטוי בתור עורכת דין. הכלי הוא תלוי לפי הכשרון. אדם יכול להביא טוב לעולם לפי הכישרון".

מה זה שונה מהפמיניזם?

"הן רואות בכלי את התכלית ולא את הכלי כאמצעי", השיב הרב לוינשטיין. "הכלי זה המעמד, והן רואות במעמד ובעמדת הכח את המטרה שאליה אנחנו חותרים. אנחנו רוצים כח כמו גברים. המטרה בחיים היא לא כח ולא שיח של כח, לא אצל נשים ולא אצל גברים. השיח הוא חסד, השיח הוא טוב".

לדבריו, "כל השפה הזאת של כח וכוחנות, זה מה שיוצר כאן מלחמת כל בכל. נשים צריכות להיטיב בדיוק כמו גברים. התורה השוותה אישה לאיש בכל המצוות שבתורה והחלק הקטן שהיא פטורה ממצוות עשה שהזמן גרמא זה בגלל שיש לה אחריות יותר גדולה על בניין הדורות הבאים. יש לאשה כשרונות גדולים בבניין הילדים, וההשפעה עליהם בעיקר בגילאים הקטנים. לא שלאיש אין, גם האבא צריך להשפיע בוודאי, אבל אסור לקחת מהאישה את המעלה והיתרון היחסי שיש לה. יש לה עולם פנימי מאוד עשיר".

"הגילוי האלקי של דמות האדם בצלם אלקים התגלה בדמות זכר ונקבה כדי שנשלים איש את רעהו ולא נלחם אחד בשני. זאת לא תחרות, אנחנו ביחד יוצרים ומביאים טוב לעולם", כך הרב יגאל לוינשטיין.

דילוג לתוכן